Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
A co, gdyby Twoje ulubione kokosowe kulki, wypełnione kremowym nadzieniem i migdałem zmielić i zaoferować je w formie niewiarygodnie pysznego, chrupiącego kremu? To właśnie się stało! Skąd bierze się ten smak? NUTLOVE COCO CRUNCH to połączenie płatków kokosowych, kruszonych migdałów, odtłuszczonego mleka, serwatki w proszku i oleju SHEA. Za jego [...]
Dieta i trzymanie się wyznaczonych posiłków z reguły nie jest trudne. Muszą być jednak spełnione ku temu pewne warunki. Jednym z nich jest smakowitość posiłków. W sytuacji, gdy posiłki nam smakują i z chęcią czekamy na kolejny w danym dniu, to dużo łatwiej trzyma się wytycznych diety. Nikt zdecydowanie nie chciałby wciskać w siebie suchego ryżu z [...]
Z wcześniejszych badań wiemy, iż jeśli sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia [...]
Resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES) jest naturalnym polifenolem, źródłem stilbenoidów. Występuje naturalnie w wielu gatunkach roślin, w tym winogronach, borówkach, malinach i morwach. W jednym z badań myszy przydzielono losowo do suplementacji resveratrolem i grup treningowych. Oceniano zdolność do ćwiczeń, w tym siłę [...]
Układ odpornościowy może być sprzymierzeńcem jak i też wrogiem człowieka. W rzadkich wypadkach atakuje on własny organizm (np. cukrzyca typu I, zapalenie tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów). Co dała suplementacja grzybami? Suplementacja glukanami pochodzącymi z grzybów aktywowała komórki naturalnych zabójców i zwiększyła [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
Rozciąganie to nic innego, jak mechaniczna forma wydłużenia mięśni, poprzez zastosowanie odpowiednich technik treningowych. Zabieg ten ma na celu wywołanie uczucia rozluźnienia, poprawienie zakresu ruchomości stawów. Wyobraź sobie, że są pewne dowody na to, że rozciąganie może przyczynić się do wsparcia budowy mięśni. Brzmi dość dziwnie, prawda? [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]